Monday, November 1, 2010

Manastirea Cetatuia, Iasi


                           Cetatuia, sunrise,  october 2010

"Poti sta de vorba cu folos doar cu inflacaratii ce-au incetat sa arda, doar cu fostii naivi ... Potoliti in sfarsit, ei au facut, de buna voie sau siliti, pasul hotarator catre cunoastere - aceasta versiune impersonala a deceptiei"
Cioran, "Sfartecare"

                         Cetatuia, sunrise, november 2010

Voi adauga imagini cu manastirea Cetatuia Iasi, fotografiata dimineata, la rasarit - aceeasi imagine, in fiacare luna - sa vedem ce imagine are religiozitatea pe parcursul unui an ...

                           Cetatuia, sunrise,  december 2010

"Daca nu te schimbi, se poate intampla sa te stingi"

                         Cetatuia, sunrise,  january 2011
"Toti longevivii sunt oameni buni la suflet si nu reactioneaza cu ura sau blamare la situatiile neplacute datorita unei smerenii interne, si a stiintei de a evita ancorarea in teluric si de a nu-l idolatriza. Cand omul este puternic si lipit de cele pamantesti, el se poate dezice, poate trada, adica logica trupului invinge logica spiritului"
S.N. Lazarev, Karma Pura

                        Cetatuia, sunrise,  february 2011

                                                      " Vreau sa joc
                                                               L. Blaga

O, vreau sa joc, cum niciodata n-am jucat!
Sa nu se simta Dumnezeu
in mine
un rob in temnita - incatusat.
Pamantule, da-mi aripi;
sageata vreau sa fiu sa spintec
nemarginirea,
sa nu mai vad in preajma decat cer,
deasupra cer,
si cer sub mine -
si-aprins in valuri de lumina
sa joc
strafulgerat de-avanturi nemaipomenite
ca sa rasufle liber Dumnezeu in mine,
sa nu carteasca:
<<sunt rob in temnita>>"   

                             Cetatuia, sunrise,  march 2011
  

I DON'T UNDERSTAND

I don’t understand
Why people kill
Why people have hatred
Why people destroy nature
But most of all
Why people never care
Why people gamble
Why people died
What I understand most is
Why people love
Why the world rotates
Why people feel
Stardasia Livngston

                                                                                                        Cetatuia, sunrise,  april 2011
     ... trebuie sa recunosc: era cat pe ce sa ratez rasaritul lunii aprilie, ceea ce, daca e sa trag o concluzie, e destul de trist pentru existenta mea - cu atat mai trist cu cat acum, la momentul cand mi-am propus sa adaug cateva randuri care sa insoteasca aceasta imagine, ei bine sunt fara inspiratie!!
     Se spune ca Dumnezeu, atunci cand a creeat Lumea, s-a decis ca in ziua a saptea sa se odihneasca si sa se bucure de ceea ce a facut in cele 6 zile de truda!! - si a fost multumit de ceea ce a facut, a observat ce a facut bine si ce se putea face si mai bine, asa incat i-a poruncit omului ca in cea de-a saptea zi, dupa ce a muncit si a trudit intreaga saptamana, sa se odihneasca, sa reflecte la ceea ce a realizat, dar mai cu seama sa se ingrijeasca si de sufletul sau - asa omul are sansa sa ramana echilibrat, bun, tolerant, intelept, eficient, ...
     TU mai respecti semnificatia celei de-a saptea ZI!??

3 comments:

Anonymous said...

Un profesorul de-al meu ( il însoțesc cu acest pronume posesiv- datorită afecțiunii și aprecierii pe care le nutresc față de el) mi-a repetat deseori o vorbă din popor pe care experiența zilnică mi-a investit-o cu valoare de adevăr : “ Soarta unui cuvânt nu depinde de gura care îl spune , ci de urechea la care ajunge”. La fel cred că se întâmplă și cu imaginile pe care le privim, aceeași imagine s-ar putea să ne trezească în anumite momente o emoție intensă, iar altădată să treacă neobservată . Asocierea dintre o imagine și o trăire , în cazul acesta Mănăstirea Cetățuia și religiozitatea- depinde de “ focalizarea subiectivă” a fiecăruia, dar și de preocupări . De exemplu o persoană care este legată prin anumite evenimente de Mănăstirea Cetățuia ( de exemplu a asistat la niște slujbe deosebite, are o relație spirituală cu duhovnicul de acolo,etc.), sau este o persoană “ bisericoasă”prin definiție, va tresări și va găsi fiecare imagine încărcată de religiozitate. Celelalte persone ar putea să fie impresionate de calitățile fotografiei , de culoarea cerului , sau chiar de idea inedită a fotografului. Și eu, mărturisesc, am cochetat cu ideea de a surprinde evoluția aceluiași copac în fiecare anotimp.

fotostory said...

... frumoase reflectii: ce ne-am face daca am fi toti la fel, daca am avea aceleasi preocupari, daca nu am fi unici in felul nostru?!!

Cred ca fiecare om are ceva cu totul si cu totul distinct, o aptitudine, o calitate fizica sau sufleteasca, un fel de aprivi ... care il face unic: cand omul devine constient de acel ceva vei citi pe chipul lui implinire, liniste, calm, satisfactie ... impacare!

Multumesc simabile anonim
Cu stima
Auras Luchian

fotostory said...

January, 29, 2011

"Toti longevivii sunt oameni buni la suflet si nu reactioneaza cu ura sau blamare la situatiile neplacute datorita unei smerenii interne, si a stiintei de a evita ancorarea in teluric si de a nu-l idolatriza. Cand omul este puternic si lipit de cele pamantesti, el se poate dezice, poate trada, adica logica trupului invinge logica spiritului"

S.N. Lazarev, Karma Pura